Vad Är Palkuainen?


Tempe är en kompakt, fermenterad ”kaka” som består av bönor bundna till varandra med hjälp av svamptråd. Svampen är en mögelsort som kallas Rhizopus oligosporus, bönorna vanligen skalade och kokta sojabönor.

Palkuainen tillverkar fyra olika sorter av tempe. 1) ärttempe 2) lupintempe 3) ärt-lupin-havretempe och 4)  "Tempe Quattro" (bond böna-bovete-hamp-linfrötempe). De här utgör finska versioner av den indonesiska basfödan sojatempe. Ingredienserna är lokala, förutom svampen, som kommer från Java.

Tempe innehåller gott om protein och vitaminer och lupintempe innehåller dessutom kostfiber. Tempe smakar gott och smälter bra, den är lätt för magen. Det går lätt och snabbt att tillreda mat av tempe och produkten är förmånlig.

Varifrån får man tempe? Klicka på ”Myyntipaikat”.

 

Ärttempe och lupintempe

Sojatempe fick en inhemsk motsvarighet, när Palkuainen började tillverka ärttempe. Konsten bakom tempe ligger i svampen som blandas med de kokta ärterna. Svamptråden växer på ett dygn från en ärt till en annan och binder ihop de lösa ärterna till en enhetlig kaka. Fermentering med Rhizopus oligosporus gör ärterna lättare att smälta och ökar mängden vitaminer och smakämnen. Palkuainens ärttempe är förmodligen den första kommersiella versionen i världen som tillverkats av gröna ärter.

Ingredienserna: Ärt, vatten, ättika, rismjöl,
Rhizopus oligosporus
-svampen.

Näringsvärde / 100 g: Energi 800 kJ 190 kcal, fett 0,7 g varav mättat 0,1 g, kolhydrater 31 g varav socker 1,3 g, kostfiber 3,1 g, protein 13 g, salt 0 g.

Palkuainens lupintempe tillverkas av söta frön från blålupiner från Lappo. Blålupinen är en ny baljväxt på de finska åkrarna. Den vackert färgade och kompakta blålupintempe innehåller 17 % protein och lika mycket kostfiber.

Ingredienserna: Vatten, blålupin, ättika, rismjöl, Rhizopus oligosporus-svampen.

Näringsvärde / 100 g: Energi 600 kJ 140 kcal, fett 3,3 g varav mättat 0,6 g, kolhydrater 2,3 g varav socker 1,3 g, kostfiber 17 g, protein 17 g, salt 0 g.