LUPIINI SOPII LAUTASELLE

Lupiini ei ole pelkästään villiintynyt ja myrkyllinen koristekasvi. Maailmassa on pari sataa lupiinilajia, joista neljää viljellään ravinnoksi. Nämä neljä ovat sini-, kelta-, valko- ja tuoksulupiini.

Perinteisesti viljellyt lupiinit ovat sisältäneet kitkeriä makuaineita (alkaloideja). Ne poistettiin liottamalla siemeniä virtaavassa vedessä. Viime vuosisadalla jalostettiin mietoja viljelylajikkeita, joita kutsutaan makeiksi lupiineiksi. Makealupiini sopii loistavasti esimerkiksi tempen raaka-aineeksi.

Palkuaisen lupiinitempe valmistetaan sinilupiinin (Lupinus angustifolius) lajikkeesta "Haags Blaue". Se tuottaa siemensadon Suomen kasvukauden puitteissa, noin 100 päivässä. Sinilupiinin pavussa on yli 30 % proteiinia ja runsaasti ravintokuitua, pektiinin kaltaista polygalaktaania. Tärkkelystä tai öljyä on vain vähän.

Lupiinitempessä piisaakin valkuaista ja kuitua. Tällainen ruoka pitää syöjän kylläisenä pitkään. On kuitenkin hyvä tietää, että lupiini on allergeeni ja se aiheuttaa oireita joillekin soijalle tai maapähkinälle allergisista ihmisistä.
 

Taustatietoa:

Voit lukea lupiinitempen lupiinien viljelijän Jussi Talvitien haastattelun Ylen sivulta. Tässä toinen Ylen julkaisema juttu suomalaisesta lupiininviljelystä.

 

Lupiini - Palkuainen Lammi

Lupiini - Palkuainen Lammi