TEMPEPASTEIJAT TAI -PIIRAKKA

Pohja:

  • 250 g maitorahkaa
  • 250 g voita tai margariinia
  • 250 g (noin 4 dl) vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Voiteluun: 1 muna, päälle seesamin- tai unikonsiemeniä

1. Sekoita huoneenlämpöiset ainekset. Viilennä taikina jääkaapissa.
2. Kaulitse jauhotetulla alustalla.
 

Täyte:

  • 1 dl puuroriisiä, ½ kasvisliemikuutiota
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • 1 tl pippurisekoitusta, 1 rkl paprikajauhetta, 2 rkl currya
  • 1 sipuli, 2-4 valkosipulin kynttä
  • 300 g herne-kaura-lupiinitempeä
  • 1 tl yrttisekoitusta (esim. Provencen yrttejä)
  • 1-2 tl suolaa
  • 100 g yrteillä maustettua tuorejuustoa
  1. Kypsennä puuroriisi, lisää keitinveteen ½ kasvisliemikuutiota.
  2. Kuumenna öljy pannulla ja paista siinä hetken aikaa pippuria, paprikaa ja currya.
  3. Lisää pannulle sipulit ja tempe pieninä paloina.
  4. Paista muutama minuutti samalla käännellen.
  5. Mausta seos, lisää riisi ja tuorejuusto. Tarkista maku.
  6. Täytteen voi jauhaa tehosekoittimella tasaiseksi.

PASTEIJAT

  1. Ota kaulitusta pohjataikinalevystä pyöreällä muotilla (halkaisija 8-9 cm) kakkuja, joille reilu teelusikallinen täytettä.
  2. Ummista reunat kiinni ja koristele haarukalla.
  3. Voitele munalla ja ripottele päälle siemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa, kunnes pasteijat ruskistuvat kauniisti.

PIIRAKKA

  1. Kaulitse pohjataikina suorakaiteen muotoiseksi.
  2. Lisää täyte taikinan toiseen reunaan vajaan puolikkaan alalle.
  3. Käännä täytteetön osa taikinaa täytteellisen päälle ja käännä yli jäävä osa piirakan alle.
  4. Voitele piirakka ja painele kevyesti haarukalla. Pistele sieltä täältä. Ripottele päälle siemeniä.
  5. Paista 225-asteisessa uunissa kauniin ruskeaksi.