Tempen valmistus

Tempe valmistetaan pavuista tai herneistä Rhizopus oligosporus -sienen avulla. Herneet kuoritaan, liotetaan ja höyrytetään. Sitten joukkoon lisätään sieni ja herneet pakataan vuoissa vesihauteeseen. Pian sieni peittää herneet yltä päältä sekä täyttää myös niiden välit. Vuorokauden kuluessa irtoherneistä on tullut yhtenäinen valkea papukakku, tempe.

Kasvaessaan sieni tuottaa B-vitamiineja ja erittää entsyymejä ympärilleen. Entsyymit pilkkovat herneiden proteiineja pieniksi osiksi, jotka ovat hyvää ravintoa sienelle ja tempeä syövälle ihmiselle.

Valmis tempe paloitellaan ja pakataan vakuumipusseihin. Vakumoitaessa valkoinen sienirihma painuu muovia vasten ja häviää näkyvistä.

Lopuksi tempepakkaukset lämpökäsitellään, jolloin sieni ja muut mikrobit kuolevat ja entsyymitoiminta lakkaa. Näin tempelle saadaan 3 kuukauden säilyvyys ilman säilöntäaineita, alle +6 asteessa säilytettynä.

Haluatko tehdä tempeä kotona? Tässä ohjeetKuvasarja maailman pisimmän soijatempen valmistuksesta Indonesiassa.